Potenciál projektu v číslech

Potenciál projektu v číslech

Ekonomickým přínosem projektu je snížení potřeby minerálních dusíkatých hnojiv v podniku s rostlinnou výrobou a bioplynovou stanicí. Dle předběžných odhadů lze v podniku o velikosti 1000 ha ročně ušetřit 90 – 200 tis. Kč, při zachování stejných výnosů. Odhad předpokládá, s využitím digestátu s vyšším obsahem dusíku a úsporou dalších živin.

Dalším přínosem je využití organických hnojiv v sadech ovocných dřevin, čímž je možné zvýšit produkci ovoce, ale i zdravotní stav stromků. Na rozdíl od minerálních hnojiv je možné využít organická hnojiva jak v konvenční výrobě tak v systému kontrolovaného ekologického zemědělství, což zvyšuje ekonomickou konkurenceschopnost pěstitelů ovoce.

Z celospolečenského hlediska je významný přínosem snížení emisí z výroby dusíkatých minerálních hnojiv a zvýšení podílu využití bobovitých rostlin, které mají výbornou protierozní funkci a díky hlubokému kořenovému systému snižují vyplavování živin z ornice, čímž přispívají k lepší kvalitě podzemních zdrojů vody.

Projekt také povede k poklesu pěstebních ploch kukuřice. Na jeden podnik lze předpokládat pokles o 15 – 40 %.

Bobovité rostliny jsou také více odolné suchu, respektive mají jinak rozprostředy požadavky na vláhu v čase a to zejména díky hlubšímu kořenovému systému. Řešení projektu lze tedy také chápat jako opatření pro případ častějšího výskytu sucha.